Visie
Denkend vanuit het Klimaat van Aandacht, wordt ieder kind onschuldig geboren. Het kiest niet voor de omstandigheden waarin het opgroeit of mee te maken krijgt. Ieder kind verdient dus ook eerlijke kansen om op te groeien tot een veerkrachtige volwassene.
Dat begint bij een vaste, stabiele plek om zo gewoon als mogelijk op te groeien. Een warme, huiselijke plek, met vertrouwde opvoeders. Daar waar het kind mag blijven wonen zolang als nodig, zodat een kind zich kan en mag hechten. Juist ook als een kind (tijdelijk) niet thuis kan wonen. Opvoeden kan alleen vanuit een oprechte relatie, waarbij de (professioneel) opvoeder emotioneel beschikbaar is en onvoorwaardelijkheid biedt. Deze relatie staat naast de onvervangbare ouder-kindrelatie. Om goed voor het kind te zorgen, moeten we ook goed voor ouders zorgen. Ook de ouders zijn vaak opgroeit binnen moeilijke omstandigheden, die al meerdere generaties worden doorgegeven.
Daarnaast geloven we dat ieder kind in de kern een zo gewoon als mogelijk leven wil leiden, ieder kind verdient gelijke kansen. Als kinderen niet mee kunnen doen, kunnen ze ook nooit leren om binnen de maatschappij (zoals een sportclub of bijbaan) te functioneren en wordt de afstand tot de maatschappij groter.
Grondhouding en werkwijze
Echte aandacht gaat over veel meer dan alleen aandacht, het gaat over de relatie, aandachtsvol opvoeden en jezelf mogen zijn. Het Klimaat van Aandacht gaat uit van een drietal gebieden die in verbinding staan met elkaar en de aandachtsvolle band tussen volwassenen en het kind bevorderen. Deze gebieden zijn: willen, zien en doen. Om uit te leggen hoe het Klimaat van Aandacht met Willen, Zien en Doen nu echt ‘werkt’, maken we de vergelijking met de werking van tandwielen. Door de vier verschillende tandwielen (willen, zien, doen en hulp) goed op elkaar af te stemmen, kun je een beweging overbrengen (het vijfde tandwiel ‘aandacht’). Wanneer de tanden van meerdere tandwielen in elkaar grijpen, zal het draaien van één tandwiel de andere dwingen om ook te draaien. En zo werkt het ook met aandacht. Met het Klimaat van Aandacht, maken we een pragmatische vertaalslag op de theorie van ‘aandachtige betrokkenheid als pedagogische grondhouding’. De tandwielen staan als het ware voor de leidraad van het zich-steeds-opnieuw-tot-elkaar-(leren-)verhouden. Oftewel, continu afstemmen op wat het kind nodig heeft en wat dat van jou vraagt als professional.
Contact Heppie (t)Huis
Willem Barentszweg 2
5665VC Geldrop
T 085 303 17 22
E info@heppiethuis.nl
Contact Expertisecentrum
Willem Barentszweg 4
5665VC Geldrop
T 085 401 27 37
E klimaatvanaandacht@heppiethuis.nl
Wij reageren altijd binnen 2 werkdagen
Klachtenprocedure Expertisecentrum
Algemene leveringsvoorwaarden